Uudella innovaatiolla ilman liike-energiasta sähköä

Ari Puranen kehittää tekniikkaa, jolla ilmanvaihdon tuottama liike-energia otetaan talteen ja muunnetaan sähköenergiaksi. Laitteistolla on mahdollista esimerkiksi kauppakeskuksissa muuntaa osa ilmanvaihdon tuottamasta ilmanliikkeestä takaisin sähköenergiaksi.

Ari Purasen yritys ATP-Tuote tekee muun muassa puhallinhuoltoja.

”Esimerkiksi paperitehtaissa on paljon isoja puhaltimia, jotka ajavat jatkuvasti niin sanotun jäteilman taivaan tuuliin. Niistä minulle tuli ajatus, että miksi tätä painetta ei voisi ottaa talteen”, kertoo Ari Puranen ajatuksen synnystä viime vuoden vaihteessa.

Yhden testilaitteen Ari Puranen on jo rakentanut ja toinen on rakentumassa. Parhaillaan Puranen odottaa Japanista tilaamiaan komponentteja.

”Tavoite on saada 30 prosenttia emomoottorin käyttämästä sähköenergiasta takaisin käyttöön. Kannusterahalla rakennamme testilaitteen ja kokeilemme sitä sopivassa kohteessa. Sellaisia voivat olla kauppakeskukset tai teollisuuslaitokset”, kertoo ATP-Tuotteen Ari Puranen Kouvolasta.

”Tarkoitus on, että tämän vuoden loppuun mennessä pääsen testaamaan laitetta todellisessa toimintaympäristössä.”

 

Kannusterahan saaja: ATP-Tuote Oy

Kuvateksti: Ari Puranen kehittää laitteistoa, jolla on mahdollista esimerkiksi kauppakeskuksissa muuntaa osa ilmanvaihdon tuottamasta ilmanliikkeestä takaisin sähköenergiaksi.

 

Kysy kannusterahasta: